Köszöntjük Önt a Somogyszob Községi Önkormányzat

oldalán!

 

Községünk - Somogyszob - vasúti csomópont. (belterülete: 181 ha; külterülete: 4721 ha; lakosság száma (2000-ben) 1862 fő.

 

 

 

 

 

 

 

Somogyszob község látnivalói közé tartozik az evangélikus, katolikus és református templom. A legrégebbi irat az 1333-ból származó pápai tizedjegyzék, mely említést tesz a katolikusok plébániájáról. A török hódoltság idején a lakosság a katolikus templomban is  református istentiszteleteket tartott. Ez a templom elpusztult, mely helyébe újat építettek, amit 1746-ban Padányi Bíró Márton püspök a katolikusoknak adott. Ekkor a reformátusok saját templom felállításának érdekében Budára, majd Bécsbe mentek, mely eredményeképpen egy imaház felépítését sikerült elérniük. A református templomot csak 1837-ben kezdék építeni. A katolikusok a fatemplom helyén 1775-ben kezdtek el építkezni.

 

A Vilma-háza Somogyszob egyik büszkesége, mely a település legrégebbi - épségben lévő - lakóépülete. A ház rekonstruálására 2003-ban került sor. A fa kerítéssel és nagy udvarral rendelkező épületben eredeti állapotában láthatjuk a füstös-konyhát, kemencével, mely régi használati eszközökkel került berendezésre. A konyha alkalmas régi kemencében sült ételek elkészítésére, így megtapasztalva a jellegzetes ételek készítésének módját. A két szoba közül az egyiket régi népi bútorokkal és használati eszközökkel rendezték be. A másik szoba műhelynek lett berendezve, ahol a látogatók - előzetes egyeztetéssel - megismerhetik a szövés, korongozás, stb. technikáit.  Az épület a Somogyszob Községi Önkormányzat tulajdonában lévő védett épület.

 

Az általános iskola a község központjában egy nagyon szép parkosított területen helyezkedik el. Ezen épület mögött kerül kialakításra a szabadidőpark tóval, pihenővel és sétányokkal.

 

Az önkormányzat épülete mellett található a díszkút, mely a téli időszak kivételével a víz csordogálásával szép látványt kínál a játszótérrel is rendelkező park közepén.

 

A Klubok Háza a kaszói elágazásnál található, mely épület falát a helyben tevékenykedő szervezetek segítségével és támogatásával több kerámia dombormű díszíti. Az épület parkjában látható Szt. Mihály szobra.

 

Somogyszob közvetlen közelében található Kaszó, mely turizmusáról híres. A pusztán található üdülőközpont medencével, vadászházzal és faházakkal is rendelkezik. Idénytől függően vadászok és a turizmust kedvelők látogatnak a településre. A természetvédelmi területen látható a Baláta tó, húsevő nővény (Aldrovanda). A lovaglási lehetőség mellett az erdőben kanyargó kisvasút biztosít kikapcsolódási lehetőséget.

 

Somogyszobtól 8 km-re található Nagyatád város. A rendezett parkjairól híres település két stranddal is rendelkezik, melyek közül az új strand élménymedencét is tartogat a látogatók számára. Érdemes meglátogatni a templomokat, a Szent Rókus kápolnát, sétálóutcát, központi parkot, sportcsarnokot, a város több pontján elhelyezett szobrokat, a szoborparkot, és a - kicsit távolabb - Lábod felé található vidra-parkot. (www.nagyatad.hu.)

Somogyszobtól északra helyezkedik el Segesd (egykoron királynéi vármegye központja), mely kiemelkedő látnivalója a dombtetőn található római katolikus templom. a különösen szép barokk templombelső megdobogtatja a látogatók szívét. Érdemes megnézni a Széchenyi kastély épületét és előcsarnokát (melyben ma szociális otthon működik).